جهش تولید | چهارشنبه، ۱۴ خرداد ۱۳۹۹

سفری خوشمزه به دیار «فلک‌الافلاک»/ گردشگری به صرف آش و نان محلی - نمایش محتوای خبر

 

 

سفری خوشمزه به دیار «فلک‌الافلاک»/ گردشگری به صرف آش و نان محلی

سفری خوشمزه به دیار «فلک‌الافلاک»/ گردشگری به صرف آش و نان محلی

مسافران دیار فلک‌الافلاک در سفر به این استان می‌توانند طعم غذاهای محلی اعم از آش و نان‌های مقوی را بچشند؛ ظرفیتی که این سفر را برای گردشگران خوشمزه و خاطره‌انگیز خواهد کرد.

به گزارش خبرنگار مهر، غذاهای سنتی لرستان تلفیقی از سادگی، کم هزینه بودن و خوشمزگی را در کنار هم دارند تا همچنان این غذاها در لیست غذاهای خانواده های لرستانی جای خود را داشته باشند هر چند که این جا به اندازه گذشته قرص و محکم نیست.

این روزها با افزایش استفاده مردم از فست فودها جای خالی غذاهای سنتی و محلی در سفره های مردم احساس می شود، موضوعی که با تغییر سبک زندگی مردم شاهد کمرنگ تر شدن آن هستیم.

این در حالیست که غذاهای بومی و محلی هر استانی با استفاده از مواد غذایی طبیعی و خاص آن منطقه طبخ می شوند که در عین خوشمزگی با کمترین هزینه قابل تهیه هستند.

از سوی دیگر کم توجهی و عدم استقبال هتل ها، رستوران ها و اغذیه فروشی های سطح شهرهای استان لرستان به طبخ و عرضه این غذاهای مقوی موجب کم رونق شدن بساط این غذاها شده است به طوریکه حتی در سنتی ترین رستوران های شهر در منوهای غذا اثری از آش های خوشمزه بومی لرستان نمی توان پیدا کرد.

این امر به گونه ای است که در بازدیدهای گردشگران و مسافرانی که عازم لرستان می شوند به این خلاء بارها اشاره شده به طوریکه بسیاری از مردم کشورمان با غذاهای سنتی مردم لرستان آشنایی چندانی ندارند.

در این راستا به منظور ترویج پخت و استفاده از غذاهای محلی در استان لرستان جشنواره‌های غذاهای بومی استان هرساله در ایام نوروز برگزار می شود. خانه تاریخی آخوند ابو و قلعه تاریخی فلک الافلاک اماکنی هستند که در ایام نوروز میزبان جشنواره غذاهای محلی و طبخ شیرینی های محلی می شوند.

لرستان در زمینه خوردنی ها و غذاهای محلی ظرفیت قابل توجهی دارد، داشته هایی از انواع شیرینی جات و نان های محلی تا سوپ ها و غذاهای منحصر به این استان انتظار می رود مراکز عرضه غذا بیشتر به سرو این غذاها بپردازند.

در کنار این قابلیتها بخش کشاورزی، دامپروری، زنبورداری و شیلات لرستان نیز دارای ظرفیت خوبی برای عرضه محصولات باکیفیت است به طوریکه برخی محصولات تولیدی در استان از جمله عسل و روغن حیوانی لرستان به لحاظ کیفیت در رتبه نخست کشور قرار دارند.

یک پژوهشگر فرهنگ عامه به خبرنگار مهر می گوید: غذاهای سنتی و بومی لرستان دارای سابقه دیرینه ای هستند به طوریکه سالهاست سفره های مردم این دیار به غذاهایی چون ترخینه، شله، آش انار و ... زینت بسته می شوند.

عطا حسن پور معتقد است که این غذاها با خلاقیت و ابتکار زنان لرستانی طبخ می شده اند و ادامه می دهد: غذاهای سنتی کشورمان مولود خلاقیت بانوان ایرانی است و این غذاها پیش از چاپ هر گونه کتاب آشپزی که به طور عمده شامل غذاهای وارداتی هستند طبخ می شده اند.

وی با یادآوری اینکه فست فودها و غذاهای وارداتی موجب کمرنگ تر شدن استفاده از غذاهای بومی و محلی هر منطقه شده است، می گوید: تغییر سبک زندگی مردم در نوع غذاهای مورد استفاده آنها نیز تاثیر گذار بوده به طوریکه مردم کمتر برای طبخ غذاهای سنتی وقت می گذارند.

حسن پور البته معتقد است که غذاهای سنتی نیاز به زمان زیادی برای تهیه مواد اولیه و طبخ ندارند و ادامه می دهد: غذاهای بومی لرستان به رغم مقوی و خوشمزه بودن با کمترین هزینه و بسیار ساده و راحت پخت می شوند.

این باستان شناس و پژوهشگر فرهنگ اقوام با یادآوری اینکه در روایت های تاریخی رد پای غذاهای بومی و محلی را می توان پیدا کرد، عنوان می کند: نکته دیگر در غذاهای محلی لرستان این است که مواد اولیه آنها از مواد لبنی، حبوبات و میوه های موجود در استان تامین می شود.

حسن پور با اشاره به ترکیبات غذاهایی مانند آش ترخینه و آش انار، می گوید: همه مواد مورد نیاز برای پخت این غذاها بومی، طبیعی و در دسترس مردم است.

وی همچنین نحوه و نوع پخت برخی غذاها را خاص لرستان و این امر را نیز ناشی از خلاقیت زنان لر در طبخ غذا می داند و می گوید: ما در پخت برخی غذاها که به طور عمومی در استانهای دیگر هم پخته می شوند شاهد تغییراتی در نحوه پخت و مواد آن در استان لرستان هستیم که این امر نیز ناشی از ویژگیهای سنتی منطقه است.

این پژوهشگر فرهنگ اقوام می گوید: «آش انار» یکی از قدیمی ترین غذاهای لرستان محسوب می شود.

به نظر می رسد استمرار برگزاری جشنواره های غذای محلی با اطلاع رسانی گسترده تر و همچنین پوشش تصویری آن در رسانه ملی می تواند استفاده و استقبال مردم به غذاهای سنتی و بومی را بیش از پیش افزایش دهد، موضوعی که برای احیای این غذاهای مقوی باید در دستور کار متولیان قرار گیرد.