لرستان بهشت گردشگران / آمادگی قوم مهماننواز برای پذیرایی از مسافران نوروزی - نمایش محتوای خبر
لرستان بهشت گردشگران / آمادگی قوم مهماننواز برای پذیرایی از مسافران نوروزی
لرستان بهشت گردشگران / آمادگی قوم مهماننواز برای پذیرایی از مسافران نوروزی
انتخاب مقصد مناسب برای گردشگران دارای اهمیت بسیار زیادی است و عوامل مختلفی در انتخاب مقصد مسافرت تاثیرگذار است.
استان لرستان با داشتن آب و هوای معتدل و بهاری و دارا بودن جاذبههای طبیعی و آثار تاریخی فراوان مقصدی مناسب برای گردشگران نوروزی محسوب میشود، بهگونهای که میتوان از آن به عنوان بهشت گردشگران یاد کرد، چرا که هر آن گونه جاذبهای که مد نظر گردشگران باشد را در این استان میتوان پیدا کرد.
استان لرستان بیش از 28 هزار کیلومتر مربع مساحت دارد و با یک میلیون و 755 هزار نفر جمعیت سیزدهمین استان پر جمعیت کشور محسوب میشود.
لرستان دارای 11 شهرستان بوده و خرمآباد به عنوان مرکز این استان لر زبان است که خود یکی از کهنترین شهرهای ایران محسوب میشود و پیشینه شهرنشینی آن به دوره ساسانیان برمیگردد.
در این گزارش سعی داریم به صورت کلی مجموعهای از جاذبههای گردشگری استان لرستان را معرفی کنیم.
لرستان پایتخت پلهای تاریخی جهان
وجود رودخانههای فراوان و خروشان در لرستان باعث شده تا از دیرباز پلهای فراوانی بر روی این رودخانهها ساخته شود به نحوی که در حال حاضر 90 پل تاریخی در لرستان از گذشتگان بر جای مانده است و همین موضوع موجب شده است تا از این استان به عنوان پایتخت پلهای تاریخی دنیا یاد شود.
قدمت برخی از این پلها به دوره هخامنشیان و ساسانیان بر میگردد و از لحاظ معماری و مصالح بهکار رفته نیز پلهای لرستان در نوع خود منحصر به فرد هستند.
در زیر به برخی از معروفترین پلهای لرستان اشاره میکنیم: پل شاپوری(شکسته)، پل کشکان، پلدختر، پل کلهر، پل گاومیشان، پل کاکارضا، پل سیاه پله، پلزال و ....
لرستان سرزمین آبشارهای حیرتانگیز
وجود رودخانههای فراوان و کوهستانی بودن استان لرستان باعث بهوجود آمدن بیش از 60 آبشار زیبا و حیرتانگیز در سراسر این استان شده است.
بیشتر آبشارهای استان لرستان در دل مناطق جنگلی و پوشیده از درختان بلوط قرار دارند و همین ویژگی زیبایی این آبشارها را دو چندان کرده است.
آبشارهای بیشه، نوژیان، وارک، هفت چشمه، تاف، چکان، آب سفید، افرینه، سرکانه، برنجه و... از جمله آبشارهای استان لرستان هستند که همه ساله گردشگران بسیاری را به ویژه در ایام نوروز جذب خود میکنند.
تالابها و دریاچههای لرستان
تالابها و دریاچههای استان لرستان از دیگر جاذبههای گردشگری ممتاز این استان محسوب میشوند. دریاچه گهر به عنوان نگین اشترانکوه در نزدیکی شهرستان دورود قرار دارد و برای رسیدن به آن باید حدود 20 کیلومتر کوهنوردی انجام داد.
با این حال عدهای ممکن است، قادر به انجام کوهنوردی نباشند، ولی جای هیچ نگرانی نیست، چرا که دریاچه کیو در خرمآباد که از بزرگترین دریاچههای غرب کشور محسوب میشود در مرکز این شهر قرار گرفته است و گردشگران میتوانند در کنار این دریاچه که در دل مجموعه پارک زیبای کیو قرار گرفته است، یک روز به یادماندنی در ایام نوروز در دفتر خاطرات خود ثبت کنند.
علاوه بر این دو دریاچه تالابهای پلدختر نیز که در ایام بهار زیبایی وصفناپذیری دارند، میتوانند به عنوان مقصد گردشگران انتخاب شوند، به ویژه افرادی که هوای معتدل و گرم بهار را دوست داشته باشند، میتوانند در کنار این تالابها لحظات خوبی را سپری کنند.
علاوه بر دریاچهها و تالابها، سرابهای زلال و زیبای استان لرستان نیز میتوانند مقصد بسیاری از گردشگران باشند. سرابهای گاماسیاب، رفتخان، نیلوفر، چنگایی، ناوهکش، دوره، گایکان، کهمان، هنام، داریاب، ماهیچال و زز از جمله سرابهای زیبای استان لرستان هستند که در نقاط مختلف این استان قرار دارند.
موزههای مردمشناسی و باستانشناسی
پیشینه سکونت انسان در استان لرستان با 40 هزار سال پیش بر میگردد که این نشاندهنده فرهنگ و تمدن غنی مردمان این سرزمین است.
نشان دادن سبک زندگی و فرهنگ مردم لرستان در هیچ جایی بهتر از موزههای مردمشناسی امکانپذیر نیست، به گونهای که امروز پنج موزه مردمشناسی در شهرهای الیگودرز، نورآباد، کوهدشت، بروجرد و موزه مردمشناسی خرمآباد فرهنگ اصیل و غنی مردم لرستان را به گردشگران نشان میدهند.
از سوی دیگر لرستان به عنوان سرزمین گنجهای نهان شناخته میشود و امروز بخش مهمی از موزههای مهم دنیا را اشیاء تاریخی و به خصوص مفرغ لرستان تشکیل میدهد. به گفته بسیاری از کارشناسان مفرغهای تاریخی لرستان دارای ویژگیهای منحصربهفردی هستند که نمونه آنها در هیچ کجای دنیا یافت نشده است.
تاکنون 10 هزار شیء تاریخی در استان لرستان جمعآوری شده است که گردشگران میتوانند برای تماشای قسمتی از این گنجینه بزرگ به موزه باستانشناسی قلعه فلکالافلاک مراجعه کنند.
غارها و پناهگاههای صخرهای
همانطور که گفتیم سابقه سکونت در لرستان به هزاران سال پیش برمیگردد از این رو پیش از آغاز شهرنشینی و روستانشینی مردم لرستان در غارها و پناهگاههای صخرهای زندگی میکردهاند.
بر این اساس بیش از 250 غار و سکونت گاه صخرهای در لرستان شناسایی شده است که هر یک از آنها جاذبهای منحصربهفرد برای گردشگران محسوب میشود.
غارهای دوشه، کوگان، کلماکره، میرملاس، ماهی کور و نقوش صخرهای هومیان از مشهورترین غارها و پناهگاههای صخرهای لرستان بهشمار میروند.
پنج هزار اثر تاریخی در لرستان
از مجموع پنج هزار اثر تاریخی در استان لرستان تاکنون بالغ بر دو هزار و 400 اثر ثبت ملی شده است.
وجود این آثار تاریخی در جذب گردشگران بسیار تاثیرگذار است، بهگونهای که بسیاری از علاقهمندان به آثار باستانی لرستان را به عنوان مقصد سفر نوروزی خود انتخاب میکنند.
بدون شک مهمترین و شاخصترین اثر تاریخی لرستان قلعه فلکالافلاک است
قلعه فلکالافلاک یا دژ شاپوری در زمان ساسانیان بر روی تپهای در مرکز شهر خرمآباد ساخته شده و تا امروز و در طول ادوار مختلف مورد استفاده قرار گرفته است.
در حال حاضر از این قلعه به عنوان موزه باستانشناسی و مردمشناسی استفاده میشود و علاقهمندان میتوانند همانند تمام ایام سال در تعطیلات نوروز نیز از آن بازدید کرده و از تماشای این شاهکار معماری بشریت لذت ببرند.
سوغات و صنایع دستی
بدون شک یکی از مهمترین و لذتبخشترین قسمتهای سفر مربوط به خرید سوغاتی است. صنایع دستی استان لرستان دارای سوغاتیهای بسیار خوبی برای گردشگران است که از مهمترین آنها میتوان سیاه چادر، چیت، قالی، گلیم، جاجیم، نمد بافی، خراطی، قلم زنی، ورشو سازی، گیوه را نام برد.
در بین صنایع دستی لرستان ورشوسازی بروجرد دارای مشهوریت بسیار زیادی است، بهگونهای که بهترین ورشوسازهای ایران را میتوان در بازار سنتی و سرپوشیده بروجرد پیدا کرد.
علاوه بر اینها، روغن حیوانی، شیرینیهای محلی، شیره انگور و عسل کوهستانهای زاگرس نیز از دیگر سوغات مهم لرستان محسوب میشوند که در این بین عسل لرستان به دلیل مرغوبیت و کیفیت ممتازی که در مقایسه با عسل سایر مناطق کشور دارد، به عنوان سوغات اصلی لرستان از آن یاد میشود.
امامزادگان و بقاع متبرکه
وجود 87 بقعه متبرکه با 108 امامزاده در استان لرستان خود به تنهایی میتواند باعث جذب گردشگران بسیاری به این استان شود، چنان که هر ساله در ایام نوروز زایرین بسیاری به زیارت این بقاع رفته و طلب حاجت میکنند.
از جمله امامزادههای شاخص در لرستان میتوان امامزاده محمد ابن حسن، شاه محمد، زیدابنعلی، شاهزاده عبدالله، پیر شمسالدین، بابابزرگ و محمد ابن حنیفه را نام برد.
آمادگی کامل مردم لرستان برای پذیرایی از مهمانان نوروزی
مردم مهماننواز استان لرستان نیز امسال همچون سالیان گذشته با آمادگی کامل به استقبال بهار میروند و خود را برای پذیرایی از مسافران نوروزی آماده میکنند.
دستگاهها و ادارات استان لرستان نیز همگام با مردم تمام ابزار و امکانات خود را برای پذیرایی از مسافرین نوروزی بهکار گرفتهاند تا گردشگرانی که به لرستان سفر میکنند، هیچگونه کمبود و مشکلی نداشته باشند و خاطرهای خوب و ماندگار از دیار مردمان غیور و مهماننواز لرستان در دفتر خاطرات آنها ثبت شود.
مسئول ستاد تسهیلات نوروزی استان لرستان در گفت و گو با فارس از آمادگی همه دستگاههای لرستان برای پذیرایی از مهمانان نوروزی خبر داد و بیان کرد: با هماهنگیهای انجام شده 200 مدرسه در سراسر استان با ظرفیت اسکان 10 هزار نفر در روز برای اسکان مهمانان نوروزی در نظر گرفته شده است.
محمد اصلانی گفت: 21 هتل، 11 مهمانپذیر و سه اقامتگاه روستایی نیز با ظرفیت یک هزار و 433 تخت در ایام نوروز آماده خدماترسانی به مسافران نوروزی در استان لرستان هستند، ضمن اینکه چهار کمپ با ظرفیت 400 تخت و چادر نیز در پارکهای شهر خرمآباد جهت خدماترسانی و اسکان مسافران در نظر گرفته شده است.
وی افزود: نظافت تمام سرویسهای بهداشتی و رفع مشکلات آنها و همچنین رفع مشکلات روشنایی در پارکها و معابر شهری از جمله اقداماتی است که در آستانه نوروز در استان لرستان انجام شده است.
معاون عمرانی استاندار لرستان عنوان کرد: به منظور رفاه حال مسافران دو کمپ بین راهی در پلدختر و تنگ فنی نیز با ظرفیت 50 تخت و چادر در نظر گرفته شده است.
اصلانی گفت: خوشبختانه با برنامهریزیهای مناسبی که در ستاد تسهیلات نوروزی لرستان صورت گرفته است، مشکل خاصی رای پذیرایی از مسافران نداریم و همه دستگاههای خدماترسان استان با تمام توان خود آماده پذیرایی از گردشگران هستند.
در ادامه مدیر عامل جمعیت هلالاحمر لرستان نیز در گفتوگو با فارس در خرمآباد بیان کرد: امسال نیز همانند سالهای قبل امداد هوایی ما در طول طرح نوروزی فعال است و در دو نقطه فرودگاه خرمآباد و پلیس راه کمالوند خرمآباد مستقر میشود و در این راستا هماهنگیهای لازم با اورژانس 115 نیز صورت گرفته است.
حسینرضا مرادی گفت: طرح امداد و نجات نوروزی جمعیت هلالاحمر استان همزمان با سراسر کشور از 24 اسفند ماه سال جاری آغاز شده است و تا 15 فروردین سال 1395 ادامه مییابد.
وی افزود: در این طرح 27 پایگاه ثابت، فصلی و موقت که از قبل جانمایی شدهاند، معرفی و تمهیدات لازم مانند دپو اقلام و لوازم امدادی جهت اسکان اضطراری در آنها تعبیه شده است.
مدیر عامل جمعیت هلال احمر استان لرستان اظهار کرد: بیش از دو هزار و 700 امدادگر در طول طرح نوروزی جمعیت هلالاحمر استان را کمک میکنند و از طرف دیگر مراکز هماهنگی عملیاتی ما نیز به صورت 24 ساعته آماده پاسخگویی به سئوالات و مشکلات هموطنان و هم استانیها هستند.
مرادی خاطر نشان کرد: همزمان با طرح امداد و نجات نوروزی، طرح استقبال از مسافرین نوروزی را نیز اجرا میکنیم و در این طرح 15 پایگاه در میادین ورودی شهرهای استان جهت استقبال و راهنمایی از گردشگران فعالیت میکند.
معاون فرهنگی اداره کل اوقاف لرستان نیز از اجرای طرح آرامش بهاری در امامزادههای شاخص استان لرستان خبر داد و گفت: این طرح در 46 بقعه متبرکه استان برگزار میشود و در 14 بقعه شاخص نیز خیمه معرفت برپا میشود.
محمدجواد عباسزاده بیان داشت: خیمه معرفت در خرمآباد همچون سال قبل در کنار قلعه تاریخی فلکالافلاک برگزار میشود، چنان که سال گذشته شاهد استقبال بینظیر مسافرین نوروزی از این طرح بودیم.
وی افزود: در طرح آرامش بهاری، در هر کدام از خیمهها پنج الی شش غرفه از جمله غرفه ولایت، غرفه قرآن بخوان جایزهبگیر، غرفه نقاشی کودکان، غرفه پاسخگویی به مسائل دینی و شرعی و ...در نظر گرفته شده است.
این مسئول تصریح کرد: امسال بیش از 800 مبلغ از خارج از استان به لرستان دعوت شده و در طرح آرامش بهاری نیز 50 روحانی به امامزادههای شاخص لرستان دعوت میشوند تا در این ایام در خیمههای معرفت، پاسخگوی مسائل شرعی و دینی مسافران نوروزی باشند.
معاون فرهنگی اداره کل اوقاف و امور خیریه لرستان گفت: پیشبینی میشود، امسال بیش از دو میلیون بار زائر از امامزادههای لرستان زیارت کنند، کما اینکه سال گذشته نیز دو میلیون زائر از امامزادههای لرستان دیدن و زیارت کردند.
عباسزاده خاطر نشان کرد: در سطح استان لرستان 87 بقعه متبرکه با 108 امامزاده وجود دارد که شرایط لازم برای حضور مسافرین نوروزی در آنها مهیا شده است.
مطالب مرتبط:
-
عطر بهاران
-
تیزر افلاک
-
بهار اوما
-
سیر صعودی گردشگرپذیری بروجرد در سالهای اخیر
-
سفری خوشمزه به دیار «فلکالافلاک»/ گردشگری به صرف آش و نان محلی
-
امشب؛ ساعتها را یک ساعت «جلو» بکشید
-
کوهدشت؛ شهری با پیشینه چندهزار ساله + تصاویر
-
لرستان سرزمین آبشارهای شگفتانگیز+ تصاویر
-
پیام نوروزی رهبر انقلاب به مناسبت آغاز سال ۱۳۹۵